Het is niet altijd nodig een tekening te begrijpen of te interpreteren. Het belangrijkste is dat kinderen de gelegenheid krijgen hun eigen tekeningen uit te werken. De waarde van tekenen voor kinderen is ons na afgelopen cursus weer extra duidelijk geworden. Opnieuw geïnspireerd, willen we jullie graag eens een kijkje geven in de meerwaarde van tekeningen. Voor we jullie wat kijk-tips geven, eerst wat meer uitleg over de kracht van tekenen.
Tekeningen worden gezien als een symbool van communicatie en als weerslag van de emotionele belevingswereld. Wij hebben ons verwonderd over het feit dat in elk kind de archetypische ontwikkeling van onze voorouders zit: bv. het schuine of driehoekige dak komt in alle kindertekeningen voor, ook in die landen waar huizen met schuine daken praktisch niet voorkomen. Zo hebben kleuren, vormen en de indeling van alles wat op het papier staat een symbolische betekenis. De leeftijds- en ontwikkelingsfase waarin een kind zit zorgt voor extra informatie. Ook dit is universeel, waardoor de taal van tekenen voor ons nog krachtiger is. Middels papier  kunnen kinderen gebeurtenissen letterlijk een plekje geven waardoor ze verder kunnen in hun ontwikkeling. Het gaat dan om gebeurtenissen die door de kinderen als ingrijpend worden ervaren, maar waar wij soms niet eens weet van hebben.
Het tekenen geeft het kind de mogelijkheid een verhaal te vertellen en te verwerken. Het inkleuren van kleurplaten of mandala’s heeft een ontspannend effect op kinderen en volwassenen. Kortom: kleuren maar!

Met hartelijke groet,

Jorien & Els

P.S. De training voor groep 2/3 kinderen (die we ééns per jaar geven) start op 24 mei na schooltijd. De groep is al voor de helft VOL, dus geef je kind snel op! Klik

Kopen Laarzen Voor Meisjes Goedkoop Jongens Ulknn Winter Voering Wol Yfg7b6yv

HIER voor meer informatie.


Tien kijktips: wat vertelt deze tekening….

Voor de zekerheid benadruk ik hierbij dat het niet altijd nodig is een kindertekening te begrijpen of te interpreteren. Kinderen tekenen ook wel eens omdat ze het leuk vinden, zich vervelen, omdat een ander kind het ook doet of in opdracht van de juf enz. Dus: niet te subjectief en niet te objectief kijken. En ga er zeker niet inhoudelijk over in gesprek. Als je erover wilt praten, stel dan alleen wat open vragen.

Kopen Laarzen Voor Meisjes Goedkoop Jongens Ulknn Winter Voering Wol Yfg7b6yv
 • De eerste indruk: vrolijk, droevig, angstig? Probeer je te verplaatsen in de tekening, voel, hoor en zie hoe de figuren zich gedragen ten opzichte van elkaar en zichzelf, zodat je je beter kan inleven in de situatie.
 • Kijk naar vergissingen, ongelukjes (wat wordt overtekend? wat mislukt er? wat gaat fout?).
 • Wat klopt niet? Zijn er vreemde afwijkingen, zoals bv. een klok met letters, een auto die vliegt. Zo’n afwijking duidt vaak op bepaalde problemen die aan de oppervlakte gebracht moeten worden.
 • Wat ontbreekt in de tekening aan personen, dingen, omstandigheden? (vaak symboliseren zij datgene wat ontbreekt in het leven van die persoon).
 • Wat staat centraal? (aanwijzingen voor de kern van een probleem, ook wel, wat op dat moment belangrijk is in het leven van de maker: vader, moeder, Sinterklaas, verhuizing, ziekte, school).
 • Lichaamsverhoudingen: wat wordt weggelaten, klein gelaten, onbelangrijk gevonden, overdreven benadrukt?
 • Wegstrepen: als een kind zichzelf steeds doorstreept kunnen we ons afvragen of het kind zichzelf ‘wegcijfert’. Welk lichaamsdeel word weggestopt, wat wordt weggelaten of vergeten?
 • Vanuit welk perspectief wordt getekend? Waar is de horizon (hoe hoger de horizon, hoe ‘verder’ het verhaal weg is).
 • Let op inkapseling van figuren: regenboog, springtouw, cirkel als afscherming of bescherming. Waarvoor dan?
 • Hebben figuren iets in de hand: bezem knuppel, lepel? En waarom?Is dit om controle over de omgeving te hebben?
 • Goedkoper Uggs OutletLaarsjesLdirKarma Of Curacao Charme Yyfvgb76

Veel plezier met kijken!

Kids Thicken Boy Schoenen Snow Meisjes Leopard Big Cotton Warm Grils Shoes Velvet Ogc Child Keep Winter Boots Plus Fashion Print New PTXZOuwki
Share with FacebookKopen Laarzen Voor Meisjes Goedkoop Jongens Ulknn Winter Voering Wol Yfg7b6yvShare with TwitterShare with Google+
Voetbalschoenen Adidas 15 3 Blauw X Zwart Kopen Fgag vYb7f6gy

Author: Els Barendse-van der Wel

Mijn naam is Els Barendse-van der Wel. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik woon met veel plezier in Hoek van Holland. Sinds 2009 run ik met veel plezier mijn eigen praktijk Goudvinder in Hoek van Holland. Al jaren werk ik met kinderen. Ik ben gestart als leerkracht en ontdekte toen al snel dat kinderen soms meer nodig hadden dan alleen een keer extra uitleg van die ene rekensom. Het gaf me een kick een kind beter in zijn vel te zien zitten, waardoor het beter in de groep lag en de resultaten ook vaak vooruit gingen op leergebied. Op de school waar ik destijds werkte ging ik na mijn opleiding tot kinder- en jeugdtherapeute al snel kinderen individueel begeleiden en in groepstrainingen. Sindsdien heb ik zelf vele opleidingen en cursussen gevolgd. Al deze opgedane kennis en vaardigheden gebruik ik dan ook in mijn begeleiding. Ik vind het een uitdaging om de aansluiting te vinden bij het kind en de ouders.

Related posts

Dit is mijn grens…!
Kopen Laarzen Voor Meisjes Goedkoop Jongens Ulknn Winter Voering Wol Yfg7b6yv